Všechny články

Země značek

Amerika miluje nápisy, upozornění a značky. Tohle mě napadlo hned při první cestě po zdejších silnicích a ulicích. Tak například když je potřeba sloučit více pruhů do jednoho, tak se zde neuplatňuje pravidlo zipu, ale jsou na to nainstalovány semafory, které blikají jako o život. A co teprve ve městě. To je kompletně zasemaforováno. Město dodržuje téměř dokonale tvar mřížky, která se skládá z bloků cca 100x150m. Na každém průsečíku je křižovatka, která obsahuje pro všechny směry: semafory před křižovatkou (jako u nás), semafory za křižovatkou (duplicitní s těmi před) a semafory pro chodce (které kromě zeleného panáčka a červené ručičky obsahují ještě číselník, který odpočítává do kdy musíte vyklidit přechod). Občas ještě visí pod semaforem nápis: “No turn on red”. Cesta autem pak probíhá tak, že se každých 150m zastavujete a rozjíždíte (když máte smůlu). Je tedy celkem pochopitelné, že jen málokdy najdete v autě řadící páku. Značky jsou mnohem více textové než u nás. Pochybuji, že to vůbec někdo všechno čte. Celkem vtipná značka, na kterou můžete narazit je: “Wrong way”, která se nachází v půlce jednosměrky - tedy vám vlastně sděluje, že jste trotl.

Silnice jsou jenom jedna oblast. Obecně se setkáte všude s přehršelí poznámek a varování. Už jenom ze strany školy postupně dostanete snad 100 různých papírů. Mimochodem, kdyby vás náhodou napadlo posadit dítě do otevřeného okna:

A na závěr jedna cedule, která tak trochu paraduje nápis, který se nachází na zpětných zrcátkách ve všech autech: “Objekty se mohou zdát vzdálenější, než ve skutečnosti jsou”.

Zveřejněno 6. Září, 2012