Všechny články

Ropné peníze

Co si vybavím, když se řekne například Německo? Auta, pivo a bratwurst. Možných odpovědí jsou spousty. Ale co když se mě někdo zeptá na Spojené arabské emiráty (UAE)? Islám? Poušť? Ale kdeže. Za mě to jsou jednoznačně peníze. Ropné peníze. Po 3 týdenní dovolené doma v Česku jsem nabyl dojmu, že si spousta kamarádů myslí, že v UAE lidé běhají celý den po poušti, v ruce kalashnikov, na hlavě ručník a křičí: “Allahu akbar”. Ostatně takový obrázek je nám z blízkého východu  servírován médii poměrně často. Nicméně Arabský poloostrov a speciálně UAE jsou úplně jiným světem.

A prosím neplést se sousední Saudskou arábií. Ve srovnání jde o Jižní a Severní koreu. S tím rozdílem, že Saudská arábie má alespoň ty peníze (ropu). Jinak je to však jeden z nejbarbarštějších a zavržení hodných režimů na světě, který je bohužel stále tiše tolerován a přehlížen.

Základní fakta. UAE denně pošlou do světa kolem 3mil barelů ropy, což mohou vesele dělat ještě minimálně dalších 93 let. Pokud počítáme $50 za barel, dostaneme se na nějakých $54,7 miliard ročně, což je asi 1258 miliard korun. A to je asi o 200 miliard více než český státní rozpočet pro rok 2014. Jasně, jsou v tom rozhodně i náklady na těžbu, zpracování a transport, nicméně pořád jsou to ohromné peníze, které každý rok přijdou na účet UAE tak nějak navíc, že. Navíc srovnání nekončí. UAE je stejně velká země jako Česká republika. Nicméně má jen 8 miliónu obyvatel a z toho jsou pouze 13% místní a původní emirátčani. Zbytek lidí jsou imigranti, kteří sem přišli až v posledních letech.

Co z toho všeho plyne? UAE je nesmírně bohatá země. Možná ne kulturně, historií či přírodou ale rozhodně v dolarech. Tedy přesnější by bylo uvádět, že v UAE žije nesmírně bohatá královská rodina, která tomu tady pevnou rukou vládne. Nicméně i běžní emirátčani měli štěstí v tom, že jejich král pochopil, že si peníze do hrobu nevezme a relativně rozumně je rozdává a investuje. I když o tom rozumně by se dalo asi dost debatovat, což není samozřejmě úplně dovolené. Aneb darovanému koni na zuby nekoukej, ne?

Co se stane, když “povolíte šrouby” a z občanů (zdaleka ne obyvatel ale!) své země uděláte do jednoho milionáře? Vznikne tak trochu absurdistán. To je to slovo, které vám přijde občas na mysl, než si tady na to všechno zvyknete. Tak například UAE je asi nejvíce konzumní společností na světě. Množství a velikost nákupních center je věc, kterou nedokážu ani po půl roce pořád pochopit. Jsou v nich kluziště, zimní sjezdovky, zoo, podvodní světy, skate parky, lunaparky, restaurace, fast foody, kavárny, obří supermarkety… a samozřejmě stovky a tisíce obchodů se vším, co se na světě vyrábí. Lidé tam v podstatě žijí.

Pomáhá tomu také zdejší počasí, které si především v létě říká o pobyt ve velkých klimatizovaných prostorách. A to je jen špička ledovce. Megalománie, rozhazovačnost, nulová pokora k přírodě a zdrojům, novodobé otroctví, ztráta motivace … atd. Nechci si to ale teď hned vše vystřílet, protože právě tohle je to, čím je UAE naprosto typické a co si v budoucnu zaslouží ještě mnoho dalších článků.

Zveřejněno 10. Ledna, 2015