Všechny články

Madison

Hned další víkend po Chicagu jsme vyrazili do Madisonu. Zatímco Milwaukee je největší město ve Wisconsinu, tak Madison je zase město hlavní, což znamená 2 věci:

  1. Mají tam **Capitol **(btw má 100m a je dokonce vyšší než ten ve Washington D.C.) a tudíž žádné mrakodrapy (žádná budova nesmí být vyšší než Capitol)
  2. Je to docela malé město, jak je již v USA u hlavních měst pravidlem Cílem cesty byl především Halloween a vyhlášená Freakfest party. Madison je ještě o píď blíže než Chicago, takže cesta busem trvá jen hodinu a půl.


Capitol

Zatímco Milwaukee je takové nízké a klidné Chicago, Madison se ani jednomu z nich vůbec nepodobá. Působí úplně jiným dojmem - takovou rodinnou a přátelskou atmosférou, což se dobře doplňuje s tím, že se tam nachází docela velká University of Wisconsin, kde je čistě náhodou také několik lidí z ČVUTu. Velkou část města tedy tvoří jejich kampus.


Výhled z Capitolu

Co nešlo hned po příjezdu přehlédnout je to, že byl zrovna hrací den jejich univerzitního fotbalového týmu (Badgers). Co to znamená? Vyprodaný 80 000 stadion, ceny lístků na černém trhu startující na 100USD, zaplněné hospody, všudepřítomná tailgate party již od ranních hodin, live přenos na ESPN a všichni a všechno v červeném. Na české poměry nepředstavitelné. Druhý den zase všichni “přezuli” do zeleného, protože hráli (tentokrát dospělou NFL) druzí miláčci Wisconsinu - Packers. Jak probíhal Freakfest? Uzavřela se hlavní barová ulice (State Street) v centru města, postavily se na ní 3 stage, všichni se převlékli do kostýmů (někdy opravdu hodně ujetých) a party! A bylo to super. Jen škoda opět toho zákona o nepití alkoholu na ulicích (už aby byl Saint Patrick’s Day!). Jedinou možností jak se dostat k pivu bylo stání v docela krutých frontách do barů. Žádné stánky s pípama  a tisíce rozšlapaných kelímků na ulici jako u nás. Mimochodem v tu noc bylo lehce pod nulou a přesto byl nejoblíbenější dámský kostým polonahá šlapka. :-)


4/5 ČVUŤáků v Madisonu + já

Druhý den jsme už jen lehce proběhli město a navštívili alespoň ten Capitol. Madison tak nějak více pasuje do té všeobecné představy o amerických vysokých školách. Kampus je opravdu kampus a ne pár budov obklíčených mrakodrapy v centru města, což je rozhodně plus. Koneckonců i já jsem měl Madison na svém TOP3 seznamu. Obrovskou nevýhodou však pro studenty z ČVUTu je, že si musí za vše (bydlení i jídlo) platit. Na MSOE je tedy život o mnoho levnější a pohodlnější. Taky tu narazíte ještě na jeden velký rozdíl co se vysokých škol v ČR a USA týká. Lidé jsou většinou velmi hrdí na svojí univerzitu a tak téměř všichni nosí jejich oblečení, tašky a další stovky věcí. Aneb takhle vypadá část univerzitního obchodu, která se soustřeďuje jen na oblečení:

Zveřejněno 3. Listopadu, 2012