Všechny články

Počasí a písek

Abu Dhabi patří k nejteplejším místům na světě. Jen těžko byste na planetě hledali tak velkou aglomeraci v tak nehostinném prostředí. Tomu se pochopitelně musel podřídit i zdejší život a architektura.

Turistům se UAE asi často jeví jako ráj na zemi. Teplo, slunce, písečné pláže a moře, co víc si přát v únoru, kdy uprostřed Evropy mrzne, sněží a slunce není vidět třeba 2 týdny v kuse? A skutečně, je to vcelku fajn. Celý rok se tu dá chodit v tričku, šortkách a pantoflích. Pravděpodobnost, že bude zamračeno je velmi malá a ta že zmoknete, je prakticky nulová. Za posledních 7 měsíců tu pršelo pouze 2x. A v jednom z těch případů se skoro ani o dešti mluvit nedalo.

Má to ale malý háček - léto. Od května do září tu není jen teplo, ale extrémní vedro. Průměrná denní teplota se dostává v srpnu až na 43 stupňů. Pro srovnání, v Praze najdete ve stejné kolonce číslo 23. A srpen v Praze bývá často také až úmorný. Do toho se tu často přidává ještě vysoká vlhkost, která dělá vysoké teploty ještě více nesnesitelné.

Z toho plyne jedna věc. V létě se tu prakticky nedá vydržet venku. Zapomeňte na procházky, sport či slunění na pláži. Dokonce i teplota moře je už nepříjemná - 33 stupňů. Turistická sezóna skončila a je potřeba přežít do října, kdy začne pomalu klesat teplota.

Asi vás nepřekvapí, že klimatizace je úplně všude. Včetně zastávek autobusů, venkovních bazénů či dokonce některých pláží! Člověk i trochu pak chápe tu megalománii v oblasti budování obřích nákupních center - touha po velkých vychlazených prostorech je jasná. Teplotní přechody a šoky jsou šílené. První 2 týdny (začátek září) jsem měl neustále rýmu, bolela mě často hlava a bylo mi celkově nanic. Klimatizace je navíc také poměrně hlučná. Masdar používá nejmodernější izolace, materiály fasád, architekturu, technologie ale pokud si sednete ven, tak i tak nelze přeslechnout hlasité šumění obřích klimatizací, které na střechách běží téměř non-stop. Na druhou stranu nás tu drží při životě a nechci si ani představovat, co by se stalo, kdyby měly během léta výpadek.

Čekaní na teplou vodu, když se sprchujete? To tady neexistuje. Naopak, zapomeňte na otužování. Nejstudenější voda je minimálně vlažná. Pokud si natočíte vodu z kohoutku, tak je potřeba jí nejdříve na chvíli šoupnout do ledničky, aby byla poživatelná. Tedy, prvních pár vteřin teče opravdu studenější. To je ta, co byla ve stěnách a je tak klimatizovaná. Pak ale odteče a rozmezí se posune na teplá až vařicí.

A co ten písek? Jednoduché. Díky počasí je UAE prakticky jedna velká poušť. Placka a písek. Cokoliv zeleného je zcela umělé a musí to být neustále intenzivně zavlažováno. Kde se bere voda? Z obrovských odsolovacích továren, které ji čerpají z moře. Nejsou tu žádné řeky, jezera, lesy, kopce, tráva… je to totální měsíční krajina. Nedá se tu tedy skoro ani nic pěstovat a všechno je potřeba importovat.

Je to asi podobné, jako kdybyste vybudovali velkoměsto na Antarktidě. Teoreticky to asi půjde, ale bude to stát ohromné množství energie. A tím se dostáváme opět k ropným penězům. Bez nich by celá tahle show nebyla nikdy uskutečnitelná. Co se ale stane, až ropa doteče?

Co se týče počasí a krajiny, je mi UAE až líto. Je to boj, který se z mého pohledu nedá vyhrát, pouze uměle prodlužovat. A rozhodně jim v tomhle ohledu nemáme jako Češi co závidět.

Zveřejněno 18. Března, 2015