Všechny články

Kdo je George P. Burdell

Jednou z nejlepších věcí na amerických školách jsou jejich tradice. Každá jich má hned několik a ani Georgia Tech není vyjímkou. Možná tou nejzajímavější je mysteriózní George P. Burdell. Jde o fiktivního studenta, který vzniknul už v roce 1927 jako vcelku povedený vtip. Od té doby vystudoval všechny bakalářské programy Georgia Techu, sloužil v armádě, oženil se a málem se stal i osobností roku Time magazínu (byl ale diskvalifikován přestože vedl hlasování).

GPB má dnes v kampusu i vlastní obchod
GPB má dnes v kampusu i vlastní obchod

Jak vznikl? Jeden student dostal omylem dva formuláře pro zápis a napadlo ho tak vytvořit fiktivního studenta. Za něj pak odevzdával všechny úkoly a psal i testy. Škola na to nepřišla a tak v roce 1930 získal GPB svůj první VŠ titul.

A to odstartovalo další sérii pranků. Párkrát objednal náklaďák nábytku jednomu z bratrstev. Nebo se oficiálně zúčastnil několika výsadků na západní frontě během druhé světové války. Po válce mu začali těžké časy, jelikož v roce 1967 přešel Georgia Tech na počítačové systémy.

Ovšem ty byly tenkrát velmi děravé a tak GPB opakovaně odstudoval 3000 kreditů za semester. Stal se z něho takový virus, se kterým škola marně bojovala celé dekády. Dnes je oslavován jako jeden z nejvýznamějších absolventů Georgia Techu a jeho jméno se pravidelně objevuje tam, kde dotyčný chce zůstat anonymní. V březnu navštívil Georgia Tech prezident Barrack Obama a hádejte, kdo ho měl uvést na pódium?

Zveřejněno 24. Srpna, 2015