Všechny články

Black Friday

Následuje ihned po Dnu Díkuvzdání a je to den, kdy američané utratí v obchodech a na internetu nejvíce peněz. Proč zrovna tento den?

  • Velká část lidí má volno v práci
  • Je to zahájení vánoční sezóny
  • Všude  jsou na všem obrovské slevy Do USA jsem cestoval poměrně dost nalehko (jeden kufr je jeden kufr) a to se muselo někde projevit. Aneb v posledních 2 měsících jsem střídal jedny rifle a jednu mikinu s vidinou toho, že si počkám na tento svátek konzumu. Aby to bylo správně ujeté, tak nakupovaní začíná už o půlnoci. Letos už dokonce některé obchody otevíraly i v 9 večer ve čtvrtek. Mým cílem byl Johnson Creek, což je outlet mezi Milwaukee a Madisonem. Jelikož mi všichni tvrdili, že bývá v tento den všude neskutečně přeplněno, tak jsem usoudil, že bude lepší obětovat jednu noc a mít na nakupování klid. Ten se ale nekonal. Naopak. Před půlnocí už bylo všude tolik lidí, že se sotva dalo projít z jedné strany obchodu na druhou a před těmi obchody, které otevíraly až o půlnoci se stály fronty. V soutěži o nejdelší frontu bezkonkurenčně vyhrál Nike, kde postávalo několik stovek lidí. Trochu mě překvapilo, že se po otevření dveří fronta rázem proměnila na utíkající dav. Do 5 minut se tak obchod naplnil až po střechu a lidé ho vzali solidním útokem (k čemuž hrál mimochodem živý DJ).


fronta před Nike

A ceny? Všechny boty stály kolem 500-600Kč (nikoliv jenom ty superhnusné ve velikosti 34 jako u nás), trička 150-200Kč (včetně i těch funkčních), šortky to samé… vlastně skoro všechno tam stálo kolem 200Kč. Věci se samozřejmě nezkouší, ale rovnou házejí do připravených tašek. Pak bylo potřeba si vystát ještě hodinovou frontu na kasy a jako odměnu mi v tom zmatku přihodili do tašky i sadu ponožek, které jsem si nekoupil/neplatil (nejspíš od sousedního zákazníka), což jsem zjistil až doma.


… a uvnitř

A ostatní obchody? Ty měly vůči českým poměrům ceny ještě mnohem směšnější. Např. rifle značky Tommy Hilfiger či Calvin Klein do 400Kč. A opět - parádní, pohodlné a normální velikosti (aneb troje jsem si koupil). Když to shrnu, tak za nějakých 8000Kč jsem si koupil nový šatník (prakticky vše kromě zimní bundy, zato však i včetně několika párů bot, čepic, rukavic…). Slevy nejsou jenom na oblečení, ale třeba i na elektroniku. Do obchodů s ní jsem raději ani nechodil. A tohle vše se vztahuje i na e-shopy, na kterých padla magická hranice 1 miliardy dolarů. Nicméně je to trochu divné, jelikož e-shopy mají svůj vlastní svátek - Cyber Monday, který probíhá dnes (přece jen jsem neodolal a koupil si aspoň sluchátka). http://www.youtube.com/watch?v=8O6IMYSSs7c

Walmart

Během Black Friday je každoročně zraněna spousta lidí a před 4 lety dokonce byl dokonce jeden člověk i ušlapán k smrti. Tím je proslulý hlavně Walmart, který cílí na tu nejchudší část obyvatel. Pokud však nakupujete v trochu rozumnějších oblastech, tak je to celkem v pohodě (kolem 5. hodiny ráno už to vypadalo i jako normálně během dne u nás :-)). Navíc poprvé všude zněly profláknuté americké vánoční koledy, což ve mě vyvovalo vzpomínky na Sám doma a dobrou náladu. :)

Comments

Marek: Masakr… na to bych už nejspíš neměl nervy… smekám, že jsi to dokázal. :D Btw, dalo se tam sehnat i opravdu kvalitní oblečení (bio… fairtrade)?.. či jde o standartní konzum značky?

Vojtěch Mikšů: No neznám žádné bio/fairtrade značky, takže nevím jestli se zrovna v tomhle outletu také vyskytují. Nicméně Black Friday slevy jsou všude a na všem, takže pokud ne zde, tak jinde by se určitě tyto obchody daly najít (případně i na internetu).

Zveřejněno 27. Listopadu, 2012